8/12/2015

120815

kimono ROKITA, kengät/shoes MINNA PARIKKA

Vaatteita ostetaan muutamaksi käyttökerraksi halvan hinnan tai trendien vuoksi ja heitetään pois. Maapallo kärsii roskaamisen takia. Halpatyömaissa työskenellään 2-3 dollarin päiväpalkalla vain meidän kulutus- ja shoppailutottumuksien takia. 

Markkinnoinnin avulla kuluttajat saadaan ajattelemaan, että hän on trendikäs, onnellinen ja itsevarmempi ostaessaan uusia vaatteita. Pukeutuminen on visuaalinen tapa ilmaista itseään, mutta toisaalta trendit ja huonolaatuiset materiaalit ovat keino saada "vanhat" tuotteet korvattua uusilla.

Myös materiaalien laadusta karsitaan tietoisesti. Vaatteiden ostaminen on kuluttajan päätös. Välillä minua harmittaa kun ihmiset valittavat ostaneensa topin viidellä eurolla ja sen menneen rikki/pilalle. Toisaalta kuluttaja päättää itse millaisen tuotteen ostaa. Ei viidellä eurolla tule saamaan vuosia kestävää tai eettisesti tuotettua vaatetta. Hintavammissa vaatteissa plussana on, että tarpeellisuutta ja käyttöä mietitään tarkemmin kuin halpojen tuotteiden suhteen sekä materiaalit ovat yleensä parempia. Hintaan ei kuitenkaan kannata luottaa, sillä monissa tuotteissa hinnassa on ilmaa. 

Henkilökohtaisesti pidän enemmän blogeista, joissa joka ikisessä asussa ei ole uudet vaatteet. Arvostan, että tarkkaan harkittua vaatevarastoa yhdistellään mielenkiintoisilla tavoilla.
Olen lopettanut joidenkin blogien lukemisen pelkästään sen takia, etten halua seurata bloggaajia, jotka olettavat asukuvien olevan hyviä kun vaatteet korvataan joka kerta uusilla.

Toivoin vain, että pohtisitte omia kulutustottumuksinne ja kyseenalaistaisitte vaatebisnestä sekä markkinoinnin voimaa. Enkä todellakaan väitä, että omat kulutustottumukseni olisivat ihannoinnin arvoiset.

Ihmiset eivät tarvitse uusia vaatteita viikottain ollakseen onnellisia. Kyse on omista ajattelutavoista.

Dokumentti, joka kannattaa katsoa:

TRUE COST 

puspus, Anna

12 kommenttia:

 1. Oon muuttanu omia shoppailutottumuksia aika paljon lähiaikoina tai about vuoden sisällä. Ennen tuli ostettua paljon halpoja rättejä, ja tosiaan ihan liian usein.
  Oon vähentänyt ostamista paljon ja pyrin ostamaan myös suomalaista ja pienyrittäjien tuotteita sekä vaatteista oon yrittänyt karsia pois sen, etten enää osta polyesterivaatteita.
  Kaikkien pitäs ehkä edes hetki panostaa tosiaan noiden asioiden miettimiseen kun tuntuu et ostellaan uutta jopa joka päivä!

  Itelle ainaki tulee ostaessa niiin paljon parempi mieli jos ostaa esim suomalaisen suunnittelijan, suomessa/virossa ym. tehdyn korun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma! Poola Katarynan tuotteet on ehdottomasti yksi omista lempparimerkeistä. Halpisviskoosi ja polyesteri on ehdoton ei vaatteiden suhteen, ja suosin puuvillaa sekä pellavaa. Olen alkanut teettämään vaatteita ja kuvan kimono on ystäväni Millan tekemä Rokita - firman nimissä :--)

   Poista
 2. Puspus vaa itelles. Söpö oot

  VastaaPoista
 3. word! niin asiaa. välillä sitä havahtuu juuri tuohon järkyttävään kulutushysteriaan, ja siihen miten huonoja valintoja tulee ajattelemattomuuttaan tehtyä. oon itsekin yrittänyt tietoisesti vähentää uuden ostamista (välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä) ja sen sijaan keksiä uusia yhdistelmiä vaatekaapin vanhoista helmistä. hirveetä haaskausta unohtaa vaate kaapin pohjalle parin käyttökerran jälkeen! mustakin on vaan kiva nähdä blogeissa samoja vaatteita eri tavalla yhdisteltynä, uudet vaatteethan joka kuvassahan on vaan mielikuvituksettomuutta ;) no ei vaan, kivahan niitäkin on ostaa ja yhdistellä, mutta näitä asioita pitäisi todella ajatella useammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin suosin kirppareita, ja kun ostan uutta yritän tukea suomalaisia pienempiä yrityksiä :--) Toisaalta tulee ostettua isommilta merkeiltä (COS, & Other Stories, Weekday), mutta silloin yritän kiinnittää huomiota materiaalien kestävyyteen.

   Olen samoilla linjoilla tuon mielikuvituksettomuuden suhteen :---D Enemmän bloggaajalta vaatii taitoa yhdistellä sama vaatetta eri asuihin niin, etteivät asut näytä joka kuvassa samalta!

   Ihanaa viikonloppua muuten sulle ja kiitos kommentista, johon on selvästi nähty vaivaa <3 Ps. Olen vieläkin erittäin rakastunut sun ananaskuviin ;--)

   Poista
 4. Ihana kun sie kirjoitit tästä aiheesta! <3 Tästä ollaankin niin paljon puhuttu yhdessä, et tiedät miun kannan näihin asioihin myös. Tänään tuli viimeksi mietittyä asiaa, kun laitoin yhden ns. hutiostoksen päälle, taisinkin aiemmin siitä kertoa et annoin periksi materiaalin suhteen kun malli oli niin kaunis. Pakko tehdä uusi vähän samantyylinen paremmasta matskusta, kamala miten sähköinen on ja hiostava päällä. :/ Muistuttipahan jatkoa varten, että niistä omista matskumääreistä ei tingitä. ;)

  Kauniit kuvat muuten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kertahan tämä aihe tuntuu tulevan esiin kun nähdään :----D Niinpä, pitää olla tarkkana materiaalien suhteen ettei vaatteet jää käyttämättä! Sun pitää kopsata mallit ja tehdä itse tilalle paremmat versiot ;--) Kiitos kohteliaisuudesta, terveisin vieläkin tuon kimonon täydellisyyttä ihaileva asiakas <3

   Poista
 5. Que blusa magnifica!!!!

  http://psicotendencia.blogspot.com.br/

  VastaaPoista
 6. Miekin oon niin samaa mieltä siun kanssa tässä asiassa! Tosi tärkeä asia. Ja aika ihanaa muuten, kun on noin taitava ystävä, joka osaa tehä noin nättejä vaatteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! <3 Olen itsekin monta kertaa ihaillut miten ihania vaatteita saan laadullisesti verrattuna tusinakauppojen tuotteisiin, ja ihailen edelleen tuota vähän aikaa sitten saamaani kimonoa :--) Meidän Facebookin blogiyhteisöstä löytyvä Millahan nuo minun vaatteet tekee, joten häneen vaan yhteyttä jos on tarve ;--)

   Poista
 7. Amazing. Do you have any links for the kimono and the shoes? :)

  VastaaPoista